Polímeros: Ciência e Tecnologia
https://www.revistapolimeros.org.br/article/doi/10.4322/polimeros.2014.031
Polímeros: Ciência e Tecnologia
Scientific & Technical Article

Efeito da Migração de Composto Antimicrobiano nas Propriedades Finais de Selagem de Filme Poliolefínico

Downloads: 0
Views: 1592
Filmes base PELBD + PEBD contendo 5% de sorbato de potássio (SK) foram preparados por extrusão plana. Os filmes com e sem SK foram caracterizados por calorimetria exploratória diferencial (DSC) e fluorescência de Raios X por dispersão de comprimento de onda (WDXRF). O perfil de migração do SK foi acompanhado por FTIR/ATR e UV-Vis e sua influência na curva de selagem (hot tack) dos filmes foi determinada. A adição de SK não causou alteração nas propriedades térmicas do polietileno na concentração estudada, porém a migração do SK para a superfície do filme interferiu na curva de selabilidade, atuando como uma impureza, causando diminuição da força de selagem em faixa de temperaturas mais baixas.
Embalagens ativas, antimicrobiano, migração, filme, polietileno
Films produced with blends of linear low density polyethylene and low density polyethylene (LLDPE + LDPE) containing 5 wt % of potassium sorbate (KS) were prepared by flat film extrusion. These films were characterized by differential scanning calorimetry and wavelength dispersive X-ray fluorescence. The migration profile of KS was followed by Attenuated Total Reflection-Fourier Transform Infrared and Ultraviolet spectroscopies and its effect on the sealing curve was determined. The addition of 5% of KS showed no effect in the thermal properties of polyethylene. However, the sealing properties were slightly affected by KS migration, acting as an impurity in the sealed area, which needed a higher sealing force at lower temperatures.
Active packaging, antimicrobial, migration, film, polyethylene


1. Kruijf, N. & Van Beest, M. D. – “Active Packing”, in: Encyclopedia of Agricultural, Food and Biological Engineering, Taylor & Francis (2007). PMCid:PMC2292500.

2. Bonilla, A. M. & Fernandez, M. - Prog. Polym. Sci., 37, p.281 (2012).

3. Quintavala, S. & Vicini, L. - Meat Sci., 62, p.373 (2002).

4. Cooksey, K. - Addit. Polym., 8, p.6 (2001). http://dx.doi. org/10.1016/S0306-3747(01)80187-1

5. Kyung, W. K.; Min, J. B.; Young-Tec, K.; Kimmel, R. M.; Cooksey, K. & Park, S. I. - Food Sci. Techn., 44, p.565 (2011).

6. Kechichian, V.; Ditchfield, C.; Santos, P. V. & Tadini, C. C. - Food Sci. Tech., 43, p.1088 (2010).

7. Anthierens, T.; Billiet, L.; Devlieghere, F. & Du Prez, F. - Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 15, p.81 (2012). http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2012.02.010

8. Higazy, A.; Hashem, M.; ElShafei, A.; Shaker, N. & Hady, M. A. - Carbohydr. Polym., 79, p.867 (2010). http://dx.doi. org/10.1016/j.carbpol.2009.10.011

9. Restuccia, D.; Spizzirri, U. G.; Parisi, O. I.; Cirillo, G.; Curcio, M.; Iemma, F.; Puoci, F.; Vinci, G. & Picci, N. - Food Control, 21, p.1425 (2010). http://dx.doi. org/10.1016/j.foodcont.2010.04.028

10. Uz, M. & Altinkaya, S. A. - Food Sci. Techn., 44, p.2302 (2011).

11. Buonocore, G. G.; Sinigaglia, M.; Corbo, M. R.; Bevilacqua, A., La Notte, E. & Del Nobile, M. A. - J Food Prot. 67, p.1190 (2004). PMid:15222548.

12. Pranoto,Y.; Rakshit, S. K. & Salokhe, V. M. - Food Sci. Techn., 38, p.859(2005).

13. Jung, H. H & Floros, J. - J. Plast. Film Sheet., 13, p.287 (1997).

14. Turbiani, F. R. B.; Kieckbusch, T. G. & Gimenes, M. L. G. - Polímeros, 21, p.175 (2011). http://dx.doi.org/10.1590/ S0104-14282011005000034

15. Jipa, J. M.; Guzun, A. S. & Stroescu, S. - Food Sci. Techn., 47, p.400 (2012).

16. Silverstein, R. M. - “Spectrometric Identification on Organic Compounds”, John Wiley & Sons, Inc, New York, p.96 (1994).

17. Meyers, R. A. (Ed.). - “Coates; Interpretation of Infrared Spectra, A Practical Approach”, John Wiley & Sons, Chichester, p.10815 (2000).

18. Choia, J. H.; Choia, W. Y.; Chaa, D. S.; Chinnanb, M. J.; Parka, H. J.; Leed, D. S. & Park, J. M. – Food Sci. Techn., 38, p.417 (2005).

19. Fu, Y. & Lim, L. T. - Polym. Test., 31, p.56( 2012). http:// dx.doi.org/10.1016/j.polymertesting.2011.08.015

20. Ozdemir, M. & Floros, J. D. - J. Food Eng., 47, p.149 (2001). http://dx.doi.org/10.1016/S0260-8774(00)00113-8

21. Yoshida, C. M. P.; Bastos, C. E. N & Franco, T. T. - Food Sci. Techn., 43, p.584 (2010).

22. Muller, C.; Capaccio, G.; Hiltner, A. & Baer, E. - J. Appl. Pol. Sci., 70, p.2021 (1998). http://dx.doi.org/10.1002/ (SICI)1097-4628(19981205)70:10%3C2021::AIDAPP18% 3E3.0.CO;2-A

23. Farley, J. M. & Meka, P. - J. Appl. Pol. Sci., 51, p.121 (1994). http://dx.doi.org/10.1002/app.1994.070510113
588371ac7f8c9d0a0c8b49f0 polimeros Articles
Links & Downloads

Polímeros: Ciência e Tecnologia

Share this page
Page Sections